Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Prvi Nemec dobil dovoljenje za gojenje konoplje doma

Gojenje konoplje

Zdravljenje v Nemčiji

Nemčija, ki je pred kratkim napovedala sprejetje državnega načrta za medicinsko konopljo, se je očitno na vseh ravneh lotila sprememb na področju zdravljenja s to vsestransko uporabno rastlino. Tudi sodišča, ki so pred časom že oprostila pacienta, ki si jo je za medicinske potrebe gojil doma, so namreč začela mehčati svoj odnos do konoplje. Pred nekaj dnevi so namreč prvemu državljanu celo izdali dovoljenje za gojenje konoplje doma, ker jo potrebuje za zdravljenje.

Prelomno odločitev, ki bi lahko odprla pravna vrata številnim bolnikom, potrebnim konoplje za medicinsko rabo, je sprejelo federalno administrativno sodišče. Obravnavalo je prošnjo 52-letnega pacienta Michaela F., ki se je znašel v stiski zaradi obolelosti za multiplo sklerozo, pri kateri je bil že večkrat pokazan blagodejen in zdravilen učinek konoplje.

Michael je za gojenje poskrbel sam

Michael je že od leta 2000 bil boj s sodnimi mlini, da bi se lahko z zdravilom oskrboval sam. V tem času je doživel številne zavrnitve in celo policijsko preiskavo na domu. Sprva so mu zasegli vso zalogo, a je bil kasneje oproščen vseh obtožb, policisti pa so mu celo morali vrniti zaseženo konopljo. Medicinska konoplja je sicer že dosegljiva v Nemčiji za majhno število ljudi, če so zanjo pripravljeni plačati.

15€/gram

A Michael si ni mogel privoščiti oderuške cene v višini 15 evrov za gram, zato je stvari vzel v svoje roke in začel z gojenjem doma. Medtem ko je novico, da si lahko sam priskrbi zdravilo, po 16 letih boja sprejel z navdušenjem, pa ta odločitev sodišča predstavlja žarek upanja tudi za številne druge Nemce.

Sodni precedens

Gre namreč za sodni precedens, ki bo lahko kot podlaga za tožbo služil tudi drugim bolnikom v podobni situaciji. Čeprav gre za verjetno drag in kot kaže zelo dolgotrajen postopek, pa sodba pomeni obvod okrog nepravičnih zakonov, ki preganjajo nič hudega hoteče bolnike, ki si želijo zgolj svoje zdravilo pod dostopnimi pogoji.

Medtem ko bo vedno več ljudi na podlagi te sodbe lahko pridobilo pravico, da si sami gojijo svoje zdravilo, pa se bo stopnjeval tudi pritisk na zakonodajalce. Sodba namreč prihaja z najvišje sodne instance v državi, kar pomeni, da nanjo ni možna pritožba in da jo je kratko malo potrebno spoštovati. Tudi spremembe v zakonodaji bi torej morale slediti kmalu.

Prevedeno po: Royal Queen Seeds

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun