Košarica
0.00 €

Razdražena koža – kontaktni dermatitis

Razdražena koža, kontaktni dermatitis se kaže kot rdeči kožni izpuščaji, otekanje in kot drobni ter srbeči mehurčki. Srbeča koža je posledica njene slabše zaščite pred vdori virusov, bakterij in glivičnih okužb, zato se lahko ekcemi razširijo tudi na ostale predele kože.

KAKŠEN JE VZROK ZA KONTAKTNI DERMATITIS?

Kontaktni dermatitis najpogosteje nastane pri zaradi stika kože z dražečo snovjo iz okolja ali delovanja fizikalnih faktorjev okolja (UV-žarki, mraz, vročina) na kožo. Zaradi vse boljše higiene in manj imunostimulatorjev v zgodnjem otroštvu je pogost vzrok tudi alergična reakcija na določeno snov v okolju. Snovi, ki najpogosteje povzročajo ekceme kontaktnega dermatitisa so: kovine, nakit, kozmetika, močni detergenti in mila, sredstva za čiščenje kože, parfumi, deodoranti, ličila, obleke in čevlji, sredstva za čiščenje stanovanja, guma in lateks, trave …

KAKO LAJŠAMO IZBRUHE KONTAKTNEGA DERMATITISA?

Vneto in pekočo kožo je potrebno najprej umiriti z obkladki s fiziološko raztopino ali prekuhano vodo. Fiziološko raztopino lahko naredite sami tako, da 4,5 g morske soli raztopite v 500 ml vrele vode in nato ohladite na sobno temperaturo. Na vnete predele položite mokro krpo za 20–30 min in pustite, da voda izhlapeva. Medtem ko voda izhlapeva, se koža hladi in vnetje se zmanjšuje. Obkladke apliciramo 2 do 3-krat dnevno, vendar jih ne pustimo na vneti koži predolgo, saj bi se tkanina lahko sprijela s kožo ali pa bi jo preveč izsušila.

PREVENTIVA IN NEGA KOŽE

Priporočamo vam, da opravite test na alergene, ki dražijo vašo kožo. Kožno povrhnjico oz. pregrado preventivno negujte z ustreznimi negovalnimi mazili za vlaženje kože. Konopljino mazilo je zaradi nežnosti in vsebnosti vitaminov, nenasičenega olja konoplje, mangovega in karitejevega masla odlična rešitev za obnavljanje občutljive kožne pregrade. P. S. Ali ste vedeli, da pri kožnih težavah uporaba tekočih mil ni primerna, saj se težko sperejo v celoti? Priporočljive so 10–20 min kopeli, s katerimi navlažimo povrhnjico, kožo pa na koncu izdatno namažemo z naravnimi, neagresivnimi mazili za obnovo kožnih lipidov.

Vir: Zeleni-dotik.si

Komentarji
Novice
Nazaj
Slovenska konoplja pod svobodnim soncem
Naprej
Vprašanja in odgovori: O konoplji