Košarica
0.00 €

Vrste naravnih olj

Vrste naravnih olj:

Olivno olje je lahko prebavljivo, saj naj bi bila sestava njegovih kislin precej podobna sestavi kislin v človeškem telesu. Pozitivni učinki naj bi izhajali iz nenasičenih maščobnih kislin in visoke vsebnosti skupine antioksidantov, imenovanih polifenoli. Pozitivno vpliva na razmerje holesterola, razširja žile, pomaga zniževati raven krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Ima protivnetne učinke.

Bučno olje je bogat vir maščob omega 3 in omega 6, zato je zdravo za srce in ožilje. Znižuje raven slabega holesterola, pomaga krepiti imunski in prebavni sistem, skrbi pa tudi za zdrave mišice, sklepe in kosti.

Olje črne kumine (pogosto imenovano tudi olje črnega koriandra ali preprosto črno olje) prihaja iz vrste Nigella sativa, ki izvira iz Azije. Nedavne študije o tem neverjetno močnem semenu kažejo, da olje kaže pozitivne učinke pri vse večjem številu obolenj in težav, kot so: astma in alergije, ekcem in luskavica, prebava, kandida in glivične okužbe, zdravje srca in imunskega sistema, težave s kožo in lasiščem. Semena so se uporabljala že v času kralja Tuta v starem Egiptu. Kleopatra je domnevno uporabljala olje črne kumine za lepe lase in kožo in Hipokrat je uporabljal semena v boju proti prebavnim težavam.

Orehovo olje je izjemno bogato z maščobnimi kislinami omega 3. Redno uživanje zmanjšuje stres, pozabljivost, anksioznost in depresijo, zmanjšuje pa tudi tveganja za bolezni srca in ožilja, saj čisti strupe iz telesa.

Mandljevo olje pridobivajo iz plodov mandljevca. Olje je bledo rumene barve, vsebuje veliko oleinske in linolne maščobne kisline ter je bogato z vitamini A, B1, B2, B6 in E in rudninskimi snovmi. Je eno izmed najstarejših lepotilnih skrivnosti narave. Ajurveda in vzhodna medicina olje pogosto uporabljata kot pripomoček pri zdravljenju obolenj mehurja, prsi, ust, maternice in vranice ter pri zniževanju holesterola. Vitamini v njem kožo pomirjajo in ažijo morebitna vnetja, zmanjšujejo občutek srbečice in razdraženosti, ki nastanejo na koži zaradi dermatitisa, luskavice ali ekcemov. Hkrati mandljevo olje kožo ščiti in mehča, ter pospešuje obnavljanje razpokane kože.

Avokadovo olje vsebuje razmeroma veliko vitamina E in klorofila, zato spodbuja obnavljanje kože in zdrave dlesni.

Laneno olje je vir esencialnih maščobnih kislin omega 3 in omega 6 ter pomemben regulator krvnega obtoka, imunskega sistema ter presnove maščob. Preprečuje tveganja za bolezni srca in ožilja in znižuje raven holesterola v krvi.

Sezamovo olje je bogato z antioksidanti in minerali, kot so baker, magnezij, železo in kalcij. Vsebuje tudi esencialne maščobne kisline in aminoklisline, zlasti metionin in triptofan, ki pozitivno vplivata na dobro delovanje ledvic in jeter.

V kokosovem olju prevladujejo srednjeverižne maščobne kisline, ki spadajo v skupino zdravih nasičenih maščob, ki se med drugim lažje presnavljajo in jih telo bolj uporablja za energijo kot za skladiščenje. Omenjeno olje je bogato tudi z lavrično kislino, ki deluje protivirusno, protibakterijsko in protimikrobno. Prav tako zmanjšuje tveganja za boleznimi srca in rakavimi obolenji ter zmanjšuje možnost osteoporoze.

O konopljinem olju smo že na široko pisali na teh povezavah:
http://konoplja.net/konopljino-olje/,
http://konoplja.net/zakaj-je-konopljino-olje-zdravo/

Vir: www.omega3.si, www.naravno-olje.com, www.mandljevo.naravno-olje.com

Komentarji
Novice
Nazaj
Kaj je CBD – kanabidiol in kaj deluje?
Naprej
Konoplja.net na sejmu Arena mladih!