Melatonin

9,90 

Melatonin je naravni hormon, ki uravnava biološki ritem telesa. Naše telo samo tvori melatonin s pomočjo hipofize in sicer iz aminokisline L-triptofan. Nivo melatonina v krvi se normalno dviguje vsako noč in vpliva na naš dnevno-nočni ritem telesa (cirkadiani ritem).

Če je naš dnevno-nočni bioritem porušen, je proizvodnja melatonina omejena. Kot prehransko dopolnilo nam pomaga, da se umirimo in postanemo zaspani.

Ni na zalogi

Obvestite me, ko bo izdelek na zalogi.

Brezplačna dostava za naročila nad 40 €

 • 14-dnevna garancija za vse nakupe
 • Izdelke na zalogi naročene do 12. ure, odpošljemo še isti dan
 Zagotovljena varnost in anonimnost 

Kaj je melatonin?

Melatonin je hormon, ki se tvori v epifizi možganov in nam pomaga zaspati. Proizvodnja tega hormona je večja zvečer, ko zaide sonce oziroma je tesno povezana s cirkadianim ritmom. Pomaga nam, da se umirimo in postanemo zaspani. Če je naš dnevno-nočni bioritem porušen, je proizvodnja melatonina omejena.

Lahko ga dodajamo kot prehransko dopolnilo, vendar se v stroki odsvetuje več kot dvomesečna uporaba. Melatonin Uniqly zadostuje za približno dva meseca uporabe, saj vsebuje 120 tablet. Zato je priporočeno, da se skupaj z melatoninom odpravi zaledne vzroke za nespečnost – stres, anksioznost, neustrezna higiena spanja, diabetes, Alzheimer, povišan krvni pritisk, kajenje idr. Velik zaledni vzrok za nespečnost, je homeostatska neuravnovešenost.

Melatonin Uniqly 120 tablet

Je hitro delujoč melatonin v tabletah, ki zadostuje za 2 meseca uporabe. Zadostuje že ena tableta 30 – 60 minut preden se odpravite spat in vsebuje: 0,43 mg melatonina, 10 mg L-triptofana in 1 mg vitamina B-6.

Ne povzroča odvisnosti kot uspavalne tablete!

Melatonin

Melatonin je naravni hormon, ki uravnava biološki ritem telesa. Naše telo samo tvori melatonin s pomočjo hipofize in sicer iz aminokisline L-triptofan. Nivo melatonina v krvi se normalno dviguje vsako noč in vpliva na naš dnevno-nočni ritem telesa (cirkadiani ritem). Glaven pomen te izredno pomembne molekule je skrajšanje časa do začetka trdnega spanca, kar je pri mnogih odraslih je težavno uspavanje in prehod v fazo spanja. Temu pogosto botruje prav pomanjkanje hormona melatonina. Proizvodnja melatonina v telesu se zmanjšuje tudi s starostjo. Motnje nastanejo tudi pri potovanju skozi časovne pasove in pri drugih povezanih kroničnih boleznih.

L-triptofan 

Melatoninu je dodan L-triptofan, saj iz te esencialne aminokisline, ki jo telo ne more proizvesti samo, v hipofizi nastaja melatonin. V naravi se nahaja v mlečnih izdelkih, mesu, jajcih, čokoladi, indijskih oreščih, sezamu, algi spirulini, soji, tuni, bučnih in sončničnih semenih, ovsu, amarantu, kvinoji in gobah.

Vitamin B-6

Pod izrazom vitamin B6 je zajetih več v vodi topnih spojin, kot so piridoksin, piridoksamin, piridoksal in njihovi estri fosforne kisline. Udeležen je pri več kot 100 encimskih reakcijah, pretežno pri presnovi aminokislin, obenem pa ima pomembno vlogo pri presnovi homocisteina, uravnavanju delovanja hormonov ter prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Kje najdemo melatonin v naravi?

Čeprav smo samostojno sposobni proizvajati melatonin, ga lahko dodajamo telesu tudi iz zunanjih virov. Prehranska dopolnila z melatoninom vsebujejo sintetično proizveden melatonin. V manjših količinah pa ga najdemo tudi v živilih, kot so jajca, mleko, ribe, češnje, pistacije, mandlji in goji jagode.

Kdaj in za kaj se uporablja?

Melatonin se priporoča ljudem, ki imajo težave s spanjem. Med njimi najpogosteje tistim, ki trpijo za nespečnostjo – zvečer ne moremo zaspati ali se pogosto zbujamo ponoči, kar povzroči utrujenost čez dan. V obeh primerih je porušen naš spalni cikel, imenovan tudi cirkadiani ritem. Melatonin nam ob drugih ukrepih pomaga obnoviti cirkadiani ritem.

Pogosto se uporablja tudi kot sredstvo, ki nam pomaga prilagajanje spalnega ritma na drug časovni pas. V primeru potovanj na drug konec sveta, se hitreje prilagodimo časovnemu pasu in tako v krajšem času telo prilagodimo na drugo uro. S podobnim problemom se soočajo tudi ljudje, ki delajo v nočnih izjemah.

Za težje motnje spanja, kot so dolgoročna nespečnost, spalna apneja in narkolepsija se melatonin navadno ne priporoča, saj nima želenega učinka.

Ali melatonin preprečuje zbujanje ponoči?

Melatonin lahko izboljša naš spanec in poglobi naš spanec. Ker se veže na možganske receptorje, zmanjša nevronsko aktivnost. Hkrati pa v nočnem času zmanjša tudi proizvodnjo dopamina, ki napaja naše možgane in nam čez dan daje ostrino. Spanje bi zato moralo biti bolj kvalitetno, naši možgani pa ne pretirano vzdraženi in pozorni na vsako motnjo v okolici. Zato lahko sklepamo, da melatonin vpliva tudi na globino našega spanca.

Kako vemo, ali nam primanjkuje melatonina?

Prvi pokazatelj so seveda težave s spanjem. Zvečer se povsem predramite in se ne morete odpraviti spat, čeprav ste utrujeni, niste zares zaspani. Pogosto se premetavate ure in ure preden zaspite, vaš spanec pa ni trden in zbudite se nenaspani.

Pozorni moramo biti tudi na druge zaledne vzroke za nespečnost ali slab spanec. To so lahko spalna apneja, anksiozna stanja, depresija in podobni vzroki. Čez dan moramo poskrbeti za zdravo prehrano ob primernih urah in dovolj gibati. Enako pomembno je, da se čez dan izpostavljamo zadostni količini dnevne svetlobe, da naše telo zazna prehod med dnevom in nočjo.

Kdo lahko jemlje melatonin?

Primeren je za odrasle zdrave posameznike, ki imajo iz različnih razlogov moten ritem spanja. Melatonin ne nadomešča zdrave in uravnotežene prehrane.

Otrokom in najstnikom se odsvetuje

Glede na raziskave je melatonin označen kot varen za kratkoročno uporabo pri otrocih. Vendar nam na tem področju primanjkuje primernih študij, ki bi potrdila varnost uporabe. Prav tako ni podatkov, ki bi potrdili ali ovrgli dolgoročne posledice melatonina na razvoj otrok.

Ker je melatonin hormon, je možno, da vpliva na hormonski razvoj otroka, vključno z razvojem pubertete, menstrualnim ciklom in produkcijo prolaktina (hormon, ki proizvaja mleko pri doječih materah). Vseeno so to bolj sklepanja strokovnjakov in ne dokazana dejstva, saj na to temo ni znanstvenih študij.

Komu se uporaba melatonina odsvetuje?

Melatonin je lahko težavna snov za nosečnice in matere, ki dojijo. Izogibajo naj se ga ljudje, ki imajo avtoimune bolezni, epileptične napade in klinično depresijo.

Pred uporabo melatonina se morajo z osebnim zdravnikom posvetovati ljudje, ki trpijo za diabetesom in visokim krvnim tlakom, saj lahko prehranska dopolnila z melatoninom povečajo sladkor v krvi in povišajo krvni pritisk, svetujejo strokovnjaki.

Po nekaterih izsledkih naj bi melatonin vplival tudi na učinkovitost kontracepcijskih tablet.

V primeru sočasnega jemanja melatonina z drugimi zdravili, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom.

Možni stranski učinki melatonina

Najpogostejši stranski učinki melatonina so:

 1. Glavobol
 2. Vrtoglavica
 3. Slabost
 4. Stanje, v katerem se počutimo, kot bi bili rahlo opiti

Manj pogosti stranski učinki pa so kratkotrajni občutki depresije, rahla tresavica, manjši občutki tesnobe ali anksioznosti, krči v trebuhu, razdražljivost, zmanjšanje pozornosti, zmedenost ali dezorientacija in zelo nizek pritisk.

Odsvetuje se jemanje melatonina čez dan, saj se zaradi možnega stranskega učinka zmedenosti odvsetuje upravljanje z vozili in drugimi stroji. Melatonin nas pripravlja na spanje, zato se mu izogibajmo čez dan, ko imamo obveznosti.

Posvet z zdravnikom je predvsem pomemben, če jemljete naslednja zdravila:

 1. Zdravila proti strjevanju krvi
 2. Antikonvulzanti
 3. Kontracepcijske tablete
 4. Zdravila za diabetes
 5. Imunosupresivna zdravila

Doziranje in čas jemanja

Primerna količina melatonina se razlikuje od posameznika do posameznika. V študijah za prečuevanje učinkov melatonina se doziranje giblje med 0,1 in 12 mg. Prehranska dopolnila tipsko vsebujejo od 1 mg do 5 mg melatonina. Ali je to zadostna količina melatonina pa je odvisno od vsakega posameznika in specifičnosti njegovega problema.

Svetuje se uporaba melatonina v skladu s priloženimi navodili. Dnevna priporočena količina se ne sme prekoračiti. Pomembno pa je samoopazovanje. V primeru, da zaznate stranske učinke, količino zmanjšate. Pomembno je tudi zavedanje, da na nekater ljudi melatonin kot prehransko dopolnilo nima učinka.

Pomembno! Melatonina ne jemljimo čez dan. Zaužijemo ga 30 min do 1h pred spanjem.

Dolgoročna uporaba melatonina ni priporočljiva. Stroka svetuje, da po mesecu ali dveh prenehamo z uporabo. V tem času bi se naše telo moralo navaditi na dnevno-nočno rutino, naš cirkadiani ritem bi se moral resetirati. V primeru, da želite kar najboljše učinke, poskusite z dopolnilnimi tehnikami sproščanja in v svojo rutino uvedite dovolj gibanja, dnevne svetlobe čez dan, zdravo prehrano ob primernih urah, higieno spanja, ob večernih urah pa se poskusite izogibati svetlobi ekranov.

Delujte skupaj z melatoninom, ne proti njemu

Ker je glavni učinek melatonina to, da naše telo pripravi na spanje in nas umiri, poskusite delovati skladno z njim. Melatonin se naravno v našem telesu poviša približno dve uri pred spanjem, zato ustvarite pogoje, da bo lahko na vas učinkoval kar najbolje in ne boste povzročili obratnega efekta.

Zato se dve uri pred spanjem poskusite izogibati močnim lučem, prenehajte z uporabo računalnika, pametnih telefonov ali tablic, saj modra svetloba lahko naredi obratni učinek na melatonin oziroma njegov učinek nevtralizira. Če zvečer gledate televizijo, bodite umaknjeni od nje ali poskusite z očali, ki nevtralizirajo modro svetlobo.

Ali lahko melatonin mešamo z alkoholom?

Mešanje melatonina in alkohola ni varno. Alkohol v splošnem slabša naš spanec, povzroča apnejo in druge neprijetnosti s spanjem. Kadar jemljemo melatonin, se odsvetuje, da ga zaužijemo takoj po pitju alkohola ali da pijemo alkohol, ko smo že zaužili melatonin. Alkohol lahko oslabi delovanje melatonina ali ga ojača, podobno kot mešanje z drugimi zdravili.

Stranski učinki mešanja alkohola in melatonina:

 1. Povišan srčni utrip
 2. Zariplost
 3. Otekanje nog in rok
 4. Povečana anksioznost/ tesnoba in razdražljivost
 5. Nočne more
 6. Slaba kvaliteta spanca
 7. Zmedenost, nezmožnost jasnega razmišljanja

Melatonin v primerjavi z uspavalnimi tabletami

Strokovnjaki zatrjujejo, da je melatonin varen za uporabo in da v nasprotju od uspavlanih tablet, od melatonina ne postanemo odvisni. Prav tako ima melatonin bistveno manj stranskih učinkov, kot uspavalne tablete.

Cena melatonina

Cena melatonina se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca. Nanjo predvsem vpliva količina melatonina v posamezni tableti ali koncentracija v kapljicah, druge sestavine, ki so dodane melatoninu za izboljšanje kakovosti spanca ali počutja.

Zakaj melatonin name nima učinka?

V kolikor ste že poskusili z melatoninom, pa niste opazili nobenega učinka, je možno, da na vas melatonin preprosto nima učinka. Strokovnjaki ne vedo točno zakaj je temu tako, v nekaterih študijah pa so opazili, da se nekateri posamezniki preprosto ne odzivajo na melatonin. Pri tem je seveda potrebno za boljše razumevanje v poštev vzeti tudi zaledne vzroke za nespečnost in njihovo intenzivnost.

Prednosti melatonina Uniqly 120 tablet

Melatoninske tablete Uniqly (120 tablet) poleg kakovostnega melatonina vsebujejo tudi L-triptofan in Vitamin B-6. L-triptofan je esencialna aminokislina iz katere telo naravno proizvaja melatonin. V naravi se nahaja tudi v mlečnih izdelkih, mesu, jajcih, čokoladi, indijskih oreščkih, sezamu, spirulini, soji, tuni, bučnih in sončničnih semenih, ovsu, amarantu, kvinoji in gobah. Z dodajanjem te aminokisline naše telo opremimo s primernim gorivom, da melatonin začne proizvajati tudi samo. B-6 pa je vitamin, ki je udeležen pri več 100 encimskih reakcijah, med drugim tudi pri presnovi aminokislin, in s tem pomembno prispeva k uravnavanju delovanja hormonov.

Uniqly melatoninske tablete so priročno pakirane in vsebujejo 120 tablet, kar zadostuje za približno dva meseca uporabe.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Melatonin”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.